Tips: naar de film in Parijs

448px-Le_Grand_Rex_ParisHeb je een reisje naar Parijs geboekt en wil je daar graag naar de bioscoop? De Franse hoofdstad heeft een groot filmaanbod, aangezien Fransen echte filmliefhebbers zijn. Parijs telt meer dan 300 bioscoopzalen, in zowel megabioscopen als kleinere filmhuizen. Een paar tips over de Parijse bioscoop:

Hoe weet ik welke film waar draait?
In Frankrijk komen de nieuwe films iedere week op woensdag uit (in Nederland is dat op donderdag). Op de website Allociné kun je het gehele filmschema vinden: je kunt zoeken op stad, bioscoop en/of film. In Parijs is het handig om het boekje Pariscope (40 eurocent) of L’Officiel des Spectacles (35 cent) te kopen bij een kiosk. Ook deze boekjes komen iedere woensdag uit. In de filmgidsen is precies te zien welke films draaien, op welke tijdstippen en in welke bioscopen (ingedeeld per arrondissement). Films die op dit moment draaien worden Films à l’affiche genoemd. 

Zijn de films altijd in het Frans gesproken?
Vroeger werden vrijwel alle films gesynchroniseerd in het Frans, maar tegenwoordig zijn de meeste buitenlandse films te zien in de oorspronkelijke versie (version originale, afgekort tot v.o.), met Franse ondertiteling. Frans nagesynchroniseerde films worden aangeduid met v.f. (version française, Franse versie). 

Welke bioscopen zijn het mooist?
* MK2 Bibliothèque:
Een moderne, grote bioscoop met 14 zalen, vlakbij de Très Grande Bibliothèque. Adres: 128/ 162, Av. de France (13e arrondissement). Métro 14/ RER C: Bibliothèque François Mitterand. www.mk2.com
* La Pagode: Filmhuis in Chinees-Japanse stijl, met een prachtige tuin waar je na afloop een drankje kunt drinken. Adres: 57, rue de Babylone (7e  arrondissement). Métro 13: Saint-Francois-Xavier.
* Le Grand REX: Het grootste filmtheater van Parijs, dat al sinds 1932 bestaat. Het scherm in de grote zaal is de grootste van heel Europa. Let op: De films draaien hier uitsluitend in het Frans! Adres: 1, Bd Poissonnière (2e arrondissement). Métro 8/9: Bonne Nouvelle. www.legrandrex.com
* Gaumont: Een van de grootste filmketens van Frankrijk. Er zitten Gaumont-bioscopen door heel Parijs. Handig vanwege hun ligging zijn die op de Champs-Elysées (Gaumont Ambassade en Gaumont Marignan). Métro 1/9: Franklin Roosevelt. En vlakbij L’Opéra zitten drie Gaumont-bioscopen op steenworp afstand van elkaar: Côte Premier, Côte Français en Côte Capucines. Métro 3/7/8, RER A: Opéra. www.cinemasgaumontpathe.com

Hoeveel kost de bioscoop?
De bioscoop in Parijs is iets goedkoper dan in Amsterdam: voor een kaartje betaal je tussen de 8 en 10 euro. Studenten en kinderen krijgen korting. Ook is de bioscoop op maandag vaak goedkoper. Tevens zijn er gedurende het hele jaar verschillende filmweken waarin je soms maar 3 euro hoeft te betalen, zoals La Fête du Cinéma.

Lees ook:De 10 leukste cafés van Parijs
Lees ook:Win vrijkaarten Intouchables!
Lees ook:De jurken op het Cannes Filmfestival 2011
Lees ook:Voor drie euro naar de bios?
Lees ook:Shoppen in Parijs: Modewinkels en luxe winkelstraten

1 Reacties // Reageer

One thought on “Tips: naar de film in Parijs

  1. Jenno

    ik vind het heel leuk hier

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>