Vervolgverhaal: Bouillabaisse amoureuse (2)

Exclusief op Frankrijk.blog.nl: vervolgverhalen uit de prachtige bundel Van Bouillabaisse tot Bruni van de Nederlandse schrijver Andy Arnts. Vandaag: deel twee van Bouillabaisse amoureuse (Lees deel één).

Om haar gerecht succesvol te bereiden, zweerde de patronne bij het gebruik van een platte houten lepel, waarmee ze net zo lang op de stierenballen sloeg tot ze malser waren dan de beste biefstuk.

Toch waren deze testicules du taureau niet haar paradepaardje. Haar absolute specialiteit die iedere man gegarandeerd in liefde zou laten ontbranden, was een lustopwekkende vissoep: de bouillabaisse amoureuse. Wat ze daar precies in strooide hield ze angstvallig geheim. Natuurlijk, ze moest zich aan de officiële regels houden die vereisten dat er ten minste zeven vissoorten ingingen. En niet alleen de edele soorten zoals zonnevis of zeeduivel, maar ook krabben, mosselen en andere tussen de rotsen levende coquillages. Ook diende er saffraan, olijfolie, tomaat en sinaasappelschil in de soep te worden verwerkt. Daarbuiten was iedereen echter vrij om te experimenteren. Tegen Rosa zei ze dat het een oud familierecept was en dat ze haar vis zorgvuldig selecteerde uit gebieden met zinkhoudend water. Meer niet. Haar keuken was haar privédomein, waar niemand iets mee te maken had. Zelfs Rosa mocht er niet komen. Alle bestellingen liepen via het doorgeefluik.

Dit mysterieuze gedoe liep natuurlijk snel in de gaten, met het gevolg dat steeds meer dorpelingen nieuwsgierig werden naar wat die kokende weduwe in haar keuken uitspookte.

Het nieuws over haar miraculeuze soep was binnen een week de dorpsgrens gepasseerd en de derde zaterdagavond zat de herberg al zo afgeladen dat Rosa en haar bazin handen en voeten tekortkwamen om iedereen te bedienen. Aan een kleine tafel, een beetje verscholen achter in de hoek, gebaarde een man met een blozend gezicht dat hij wilde bestellen.

‘Is het waar?’ vroeg hij, Rosa over de rand van zijn bril aankijkend. ‘Is het waar dat die soep van jullie bepaalde, hoe zal ik het zeggen, bepaalde opwekkende effecten heeft op de lichamelijke vaardigheden?’
‘Dat ligt eraan,’ antwoordde Rosa, ‘wat zijn uw klachten?’
De man kleurde rood van verontwaardiging.
‘Och nee, geen specifieke klachten. Ik was gewoon eens benieuwd. Ik bedoel, proberen kan toch geen kwaad, dacht ik.’
Rosa knikte geroutineerd. Dit soort gedraai kreeg ze dagelijks te horen.
‘Eén bouillabaisse amoureuse voor tafel vier!’ schalde ze door het luik.
Van andere tafels werd nieuwsgierig achteromgekeken.
De man, getroffen door schaamte, zakte diep weg in zijn schouders en spiedde met achterdochtige blik om zich heen. Even later wenkte hij haar opnieuw.
‘Juffrouw,’ sprak hij met gedempte stem, ‘is het ook waar van dat malse rundvlees dat eveneens aanmoedigende…enfin, u weet wel wat ik bedoel…’
‘Jazeker, dat is waar, ook dat hebben we.’
‘Zou u mij zo’n stukje vlees kunnen brengen?’
‘Natuurlijk, meneer. Met welke saus? Honing, piccalilli of extra heet?’
Zijn kleine varkensoogjes begonnen te glinsteren.

Wil je weten hoe dit verhaal verder gaat? Lees aanstaande zaterdag 4 juni deel drie op Frankrijk.blog.nl.

Andy Arnts is reisverslaggever voor diverse Frankrijk magazines. Zijn nieuwe ‘Van Bouillabaisse tot Bruni’ bevat een bonte reeks verhalen, die vaak met een knipoog worden verteld – de Bruni uit de titel is niet wie we denken – en waarin hij de lezer steeds opnieuw weet te boeien met zijn humor en scherpe observaties.

Lees ook:Vervolgverhaal: Bouillabaisse amoureuse (3)
Lees ook:Vervolgverhaal: Bouillabaisse amoureuse (4)
Lees ook:Vervolgverhaal: Bouillabaisse amoureuse (1)
Lees ook:Vervolgverhaal: Franse Anjers (4)
Lees ook:Vervolgverhaal: Franse Anjers (14)

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>