Vervolgverhaal: Franse Anjers (14)

Exclusief op Frankrijk.blog.nl: vervolgverhalen uit de prachtige bundel Van Bouillabaisse tot Bruni van de Nederlandse schrijver Andy Arnts. Vandaag: het veertiende en tevens laatste deel van Franse Anjers. (Lees deel één, twee, drie, vier, vijf, zes, zeven, acht, negen, tien, elf, twaalf en dertien).

De laatste die de bus instapte, was de stille vrouw die al die tijd met haar bloemen achteraan had gelopen. Het boeket lag nog altijd in haar armen. Ze stopte me vijftien franc in de hand, aarzelde even en vroeg toen met een timide stem: ‘Waarom zijn we eigenlijk niet langs Flaubert gekomen? Die ligt hier toch ook, de schrijver van Madame Bovary?’

‘Volgens mij niet,’ antwoordde ik. ‘Ik dacht zelfs helemaal niet in Parijs.’
Even leek de vrouw een teleurstelling te moeten wegslikken, maar ze vermande zich. ‘Nou ja,’ zei ze, ‘als dat zo is, dan krijgt u ze van me. U hebt ook wel een bloemetje verdiend. Het zijn anjers. Fránse anjers.’

Ik bekeek het boeket en zag geen verschil met de Nederlandse variant. ‘Hartelijk dank voor de fijne middag,’ besloot ze, en met een glimlach om haar lippen klom ze de touringcar in. 

Ik nam de eerste de beste metro naar Odéon, waar Gustav een bescheiden studiootje bewoonde in de Rue de Condé. Ik vond hem in een stoel, zuur voor zich uit kijkend, met een geschonden neus en een ijszak op het voorhoofd. Hij was over een steen gestruikeld, vertelde hij, net nadat hij de roos op de zerk had gelegd.
‘Een goed glas wil nog wel eens helpen,’ moedigde ik aan.
‘Allez-y,’ antwoordde hij droog.
Ik schonk voor ons allebei een pastis in en overhandigde hem zijn deel van de dagopbrengst. Ook gaf ik zijn hoed terug.
‘En wat heb je daar?’ vroeg Gustav, die zienderogen opknapte van het gedestilleerde vuurwater.
‘Die zijn ook voor jou,’ zei ik, ‘speciaal voor mijn arme makker gekocht. Het zijn anjers. Fránse anjers.’

Dit was het laatste deel van Franse Anjers. Aanstaande woensdag 25 mei start een nieuw vervolgverhaal op Frankrijk.blog.nl.

Andy Arnts is reisverslaggever voor diverse Frankrijk magazines. Zijn nieuwe boek ‘Van Bouillabaisse tot Bruni’ bevat een bonte reeks verhalen, die vaak met een knipoog worden verteld – de Bruni uit de titel is niet wie we denken – en waarin hij de lezer steeds opnieuw weet te boeien met zijn humor en scherpe observaties.

Lees ook:Vervolgverhaal: Franse Anjers (13)
Lees ook:Vervolgverhaal: Franse Anjers (10)
Lees ook:Vervolgverhaal: Franse Anjers (12)
Lees ook:Vervolgverhaal: Bruni (deel drie)
Lees ook:Vervolgverhaal: Franse Anjers (6)

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>