Vervolgverhaal: Franse Anjers (7)

Exclusief op Frankrijk.blog.nl: vervolgverhalen uit de prachtige bundel Van Bouillabaisse tot Bruni van de Nederlandse schrijver Andy Arnts. Vandaag: deel zeven van Franse Anjers. (Lees deel één, twee, drie, vier, vijf en zes).

Ik sloeg de handen voor het gezicht. Ja hoor, het moest er eens van komen. In de zaal klonken schrikkreten. Ik dacht zelfs een woedende gil te horen, toen ineens tot mijn verbazing een uitbundig applaus losbarstte. Voorzichtig loerde ik om het gordijn en zag hoe het slachtoffer verleidelijk met de billen draaiend van het podium kroop. Wat een geluk. Goddank was hij onherkenbaar geschminkt en ging iedere verdenking in het lawaai en de bedwelmende sigarettenrook verloren. Ik moest snel een glas wijn, of liever nog wat sterkers.

Na iedere show slaakten Juliette en ik een zware zucht van verlichting. Het was weer kantje boord geweest. Toen op zekere avond iemand op weinig elegante wijze uit zijn veel te nauwe pakje scheurde, wisten we het zeker. Zo ging het niet langer. We verdienden beter dan ooit maar ’s nachts lagen we er wakker van. We moesten iets nieuws verzinnen. Iets van gelijke strekking, maar met minder risico.

Het alternatief vonden we vlakbij. Op het Cimetière de Montmartre. Daar, in die machtige stad der gestorvenen waar zoveel grote geesten uit het literaire, politieke en artistieke verleden zwijgend voortleefden, zouden de reizigers gaan kennismaken met Madame Noir. 

Madame Noir was een begrip in Montmartre. Ze was geducht en gevreesd. Haar geheimzinnige gescharrel op de begraafplaats was al jaren met vele raadselen omgeven. Nooit zag iemand haar binnenkomen en toch werd ze regelmatig gesignaleerd. Een angstaanjagende verschijning in zwarte gothic kleding en lang zwart haar tot op haar billen. Altijd werd ze op dezelfde locatie gezien: aan het einde van de Avenue Cordier, in het gedeelte waar de antieke grafkapellen aan weerskanten hoog boven het plaveisel oprijzen. Bij de robuuste tempel van James de Hirsch de Gereuth, met de twee ronde zuilen, daar was het.

Allerlei geruchten deden de ronde over haar. Ze zou in kapellen slapen, nachtelijke dodendansen uitvoeren en tientallen kerkhofkatten hebben betoverd. Sommigen beweerden dat ze haar gestorven geliefde met zwarte magie tot leven probeerde te wekken. Anderen hielden het erop dat ze gewoon een ontsnapte gek was. Maar over één ding waren alle monden het eens: dat je ver uit haar buurt moest blijven, anders riep je het onheil af over jezelf en iedereen die je lief was.  

Met dit lugubere verhaal begon ik op een bewolkte zaterdagnamiddag aan de eerste lichting kerkhofgangers. Mister Li had voor een kleine twintig Chinezen gezorgd, die volgens hem aardig op de hoogte waren van de Franse geschiedenis. Ik kon me naar hartelust uitleven, terwijl hij datzelfde ging doen in een café aan het Place du Tertre.

Om de spanning op te bouwen, stelde ik het bezoek aan de bewuste tempel uit tot het einde. Pas nadat we de tombes van Berlioz, Baudin, Nijinski, Offenbach en Marie Duplessis, alias ‘de dame met de camelia’s’ hadden geëerd begaven we ons erheen. ‘Laten we hopen dat we Madame Noir te zien krijgen,’ zei ik al wandelend. ‘Ze is er lang niet altijd, maar misschien hebben we geluk.’

Wil je weten hoe dit verhaal verder gaat? Lees aanstaande woensdag 20 april deel acht op Frankrijk.blog.nl!

Andy Arnts is reisverslaggever voor diverse Frankrijk magazines. Zijn nieuwe boek ‘Van Bouillabaisse tot Bruni’ bevat een bonte reeks verhalen, die vaak met een knipoog worden verteld  – de Bruni uit de titel is niet wie we denken – en waarin hij de lezer steeds opnieuw weet te boeien met zijn humor en scherpe observaties.

Lees ook:Vervolgverhaal: Franse Anjers (8)
Lees ook:Vervolgverhaal: Franse Anjers (10)
Lees ook:Vervolgverhaal: Franse Anjers (6)
Lees ook:Vervolgverhaal: Franse Anjers (2)
Lees ook:Vervolgverhaal: Franse Anjers (5)

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>