Bijna 8 miljoen armen in Frankrijk

Volgens INSEE, het Franse instituut voor de statistiek, telde Frankrijk in 2006 ongeveer 7,9 miljoen inwoners die onder de armoedegrens leefden. Dat was 13,2 procent van de bevolking. In 2004 was dat ‘slechts’ 11,7 procent (7 miljoen mensen).

Deze cijfers werden afgelopen woensdag door INSEE (l’Institut national de la statistique et des études économiques) bekend gemaakt; op de cijfers van 2008 zullen we dus nog even moeten wachten. Maar het plaatje van 2006 is alarmerend genoeg. De armoedegrens werd in dat jaar bepaald op een inkomen van 880 euros per maand voor een alleenstaande en 1.320 euro voor een samenwonend (echt)paar zonder kinderen.

Eenoudergezinnen hebben het het zwaarst; in 85 procent van de gevallen bestaan die uit een moeder en haar kinderen. Van alle eenoudergezinnen leeft 30,2 procent onder de armoedegrens. (Echt)paren zonder kinderen zijn er het beste aan toe: van hen wordt ‘slechts’ 6,4 procent bestempeld als arm. Van de gepensioneerden zit bijna 10 procent (1,2 miljoen mensen) aan de verkeerde kant van de armoedegrens.

Grote gezinnen, met meer dan drie kinderen, zijn er in de afgelopen tien jaar in koopkracht op vooruit gegaan, volgens INSEE. Dat geldt (in veel mindere mate) trouwens ook voor alleenstaanden en diezelfde eenoudergezinnen. Het hebben van een baan, of het actief zoeken ernaar, maakt de kans kleiner dat mensen de armoedegrens passeren.

Voor de generatie geboren vóór 1950 gold nog dat zij het hun hele leven lang beter hadden dan hun voorouders. Maar dat gaat niet meer op voor de generaties daarna, volgens INSEE.

Verder constateert het instituut dat in 2006 het gemiddelde Franse inkomen 1.470 euro per maand bedroeg. Het inkomen van de 10 procent rijkste Fransen was 3,4 keer hoger dan dat van de 10 procent armste mensen in Frankrijk.

Bron: AP

Lees ook:Bijna acht miljoen armen in Frankrijk
Lees ook:70 procent van de Fransen wil geen wet tegen ‘corrigerende tik’
Lees ook:Frankrijk in recessie
Lees ook:Explosieve stijging Franse werkeloosheid in juli
Lees ook:Meer dan 16 miljoen Fransen kijken naar de overwinning op het WK

1 Reacties // Reageer

One thought on “Bijna 8 miljoen armen in Frankrijk

  1. josie

    Wij horen bij de armen Fransen maar ik ben super gelukkig hier.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>