In een 2CV door de Provence

Fieke de Hartog uit Arnhem reisde af naar de Provence en reed daar voor de eerste keer in haar leven in een Deux Chevaux (2CV). Lees hier over haar Franse avontuur sur la route.

 

 

 

 

 

 

‘Overal waar ik reis werp ik mijn lot zonder er een seconde bij na te denken in de handen van degene die mij vervoert. Als dat een piloot is van een gevestigde luchtvaartmaatschappij kan redelijkerwijs best verwachten dat hij of zij mij veilig op mijn bestemming aflevert. Anders wordt dat als diegene een slaperige chauffeur is van een schimmige Peruaanse busmaatschappij, de kapitein van een aftands Cambodjaans bootje of de bestuurder van een piepende en krakende Indonesische betjak. Mij maakt het niet uit: ik geniet van het landschap, probeer (voor zover mogelijk) een comfortabele houding aan te nemen en sukkel in slaap.

Zouden andere mensen dit ook hebben? Dat vroeg ik me af toen ik ineens als bestuurder van een mij onbekend voertuig mocht optreden. Samen met vriendin L was ik in Aix en Provence op bezoek bij vriendin M en zij kon een 2cv lenen. Vanwege omstandigheden die ik mij niet meer herinner werd ik de bestuurder. Nou wil ik mezelf niet direct vergelijken met een ietwat overwerkte, onderbetaalde en roekeloze tuktukbestuurder, maar ik voelde me toch niet helemaal zeker van mezelf in een mij vreemde auto die niet echt leek op de auto’s waarin ik eerder had gereden. Ik vreesde voor mijn passagiers en misschien nog wel meer voor de auto die ik prachtig vond en waar ik met mijn onkundige handen aan ging zitten.

De Fransman die we troffen bij het wegrijden maakte zich om ons waarschijnlijk niet zo druk, maar deelde mijn vrees voor de auto. Het leek hem tot waanzin te drijven dat drie Hollandse wichten die duidelijk nog nooit een oldtimer van dichtbij hadden gezien in zo’n mooie auto gingen rijden. Hij uitte dit door met veel dramatiek, maar begrijpelijk uit te leggen hoe de versnellingen werkten en waar de handrem zat. Zijn demonstratie overtuigde mij ervan dat we de parkeergarage waarschijnlijk toch nooit uit zouden komen, want er kwam een hoop mysterieus getrek en gedraai aan de versnellingspook bij kijken. Maar door doortastend optreden van vriendin L die goed had meegeluisterd en aanwijzingen gaf hopsten en schudden we toch de parkeergarage uit.

We reden zo de zon in en vanaf toen werd alles beter. Harder dan tachtig gingen we niet, de mistral suisde door de auto en iedereen haalde ons in, maar andere weggebruikers lachten naar ons, het schakelen lukte, ik vergat niet om de auto helemaal stil te zetten voordat ik hem in de eerste versnelling zette en ik voelde mij een hele pief. We toerden naar de Luberon, genoten van de prachtigste uitzichten, wandelden naar en door een fort en waren net voor de laatste druppel benzine op was terug in Aix.

Dat ik in de 2cv reed, maakt mij zeker niet de held van het verhaal. De echte helden zijn passagiers M en L die overgeleverd waren aan mijn onervaren stuurkunsten. Maar wellicht hebben ze daar niet eens over nagedacht.’

     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wil je ook toeren met een 2CV? Dan kun je terecht bij het bedrijf Vintage Roadtrips, gelegen in Amersfoort en in Aix-en-Provence. Je kunt er ook Volkswagenbusjes (T2 en T5) en kevers huren.

Met de huurauto vertrek je vanuit Nederland (Amersfoort) of Marseille (je wordt dan opgehaald bij het vliegveld of TGV-station). Eigenaar Mark Hukema is Nederlands, maar woont al jarenlang nabij Aix. Hij kent veel leuke routes en plaatsjes in Frankrijk. Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie: [email protected].

www.vintageroadtrips.nl

 

 

 

 

 

 

 

Lees ook:Drie doden bij botsing trein met auto
Lees ook:Vier kinderen omgekomen bij ongeluk op snelweg
Lees ook:Vous êtes d’où?
Lees ook:Column: Stugge Nederlanders of overdreven Fransen?
Lees ook:Nederlandse student verdwijnt in Frankrijk

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>