Gastcolumn. ‘Paul Verlaine. Een mens in Parijs.’

Schrijfster en illustratrice Sandrine Lambert  schreef een tweede gastcolumn voor Frankrijkblog: ‘Paul Verlaine. Een mens in Parijs.’

PAUL VERLAINE: EEN MENS IN PARIJS

Het was juist de afwezigheid van genialiteit die me prikkelde bij Verlaine.

De Franse dichter Paul Verlaine (Metz 1844 – Parijs 1896) bleef altijd in de schaduw van zijn minnaar Arthur Rimbaud. Misschien is dat ook niet vreemd, want al is het oeuvre van Rimbaud beperkt, het niveau is vrij constant. Het schittert over de hele lijn.

Het was via Rimbaud en zijn intrigerende relatie met Verlaine, dat ik in contact kwam met de gedichten van deze Paul Verlaine. Op een rommelmarkt vond ik een vergeeld boekje: Poèmes Saturniens, zijn tweede dichtbundel. Onbewust ging ik op zoek naar datgene dat me bij Rimbaud zo aansprak: vlijmscherpe passie. Ik vond alleen een aarzelende hunkering. Verlaine verlangde naar liefde. Hij wou liefhebben en graag gezien worden. Hij wou graag gelezen worden, dat ook. Maar hij leek te veel te aarzelen, de boodschap kon bijna niet overkomen. Dat maakte hem dan weer zeer menselijk.

Door dit boekje te herlezen, werd ik nieuwsgierig naar zijn latere werk. Het viel me op dat zijn gedichten sterker werden met de jaren. Hij was een wroeter, een ploeteraar, (een alcoholist ook, dat is bekend). En een mens. Mensen zijn geen kanonskogels, ze beuken niet op je in. Er is tijd nodig om mensen op te merken. Eens je ze opmerkt en leert kennen, blijft hun beeld je wel bij. Zo zijn ook de gedichten van Verlaine.

Chanson d’automne

Les sanglots longs
Des violons
De l’automne
Blessent mon cœur
D’une langueur
Monotone.

Tout suffocant
Et blême, quand
Sonne l’heure,
Je me souviens
Des jours anciens
Et je pleure

Et je m’en vais
Au vent mauvais
Qui m’emporte
Deçà, delà,
Pareil à la
Feuille morte.

(Paul Verlaine)

Lees ook:Festival rond Franse dichter Rimbaud
Lees ook:Muziek: CharlElie Couture
Lees ook:Oudste mens ter wereld overleden
Lees ook:Ritz Hotel in Parijs gaat twee jaar dicht
Lees ook:Een doorsnee dag in Frankrijk

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>