Gastcolumn: Renaud

Schrijfster en illustratrice Sandrine Lambert (woonplaats: Leuven, België) is vandaag onze gastcolumniste. Ze schreef over haar idool Renaud.

Renaud: God uit Frankrijk

Ik zit in Londen, kranten koppen de dood van Thatcher. En toch is er altijd die link met Frankrijk. In deze berichtgeving hoor ik muziek van Renaud: « Car aucune femme sur la planète ‘ s’ra jamais plus con que son frère / Ni plus fière, ni plus malhonnête / A part peut-être Madame Thatcher »

Omdat ik me tot één van de grootste fans van Renaud wil rekenen, denk ik dat ik overal wel een link zie naar zijn muziek. Renaud zingt over alles. Wellicht is dat ook de reden dat we er vroeger niet naar mochten luisteren. Nochtans was er bij ons thuis muziek van Renaud. Ik groeide op in een Franstalig gezin. We luisterden naar de fabels van La Fontaine en naar Chantal Goya. Renaud en Brassens, dat was verboden. Zelfs al lag hun muziek in de kast. ‘Ce ne sont que des gros mots,’ zei mijn moeder. Ik nam het aan voor waar. Meer dan twintig jaar later ontdekte ik het zelf. Ik stond perplex. Omdat de liedjes over mij gingen. En ieder woord leek goed gekozen. Het Frans leent zich daartoe, er zijn genoeg woorden en de werkwoorden zijn zo te kneden dat ze precies in het ritme passen.

Voor mij is muziek van Renaud poëzie:

Rauw (J’aime c’ qu’est cassé j’aime c’ qu’ est détruit) en teder (Tu pèses moins lourd qu’un moineau qui mange pas), hard (Tu fréquentais un monde, d’imbéciles mondains) en zacht (En serrant dans ma main tes p’tits doigts), banaal (mon amour se maquille Un oeil et puis les deux, c’est futile mais ça brille) en diepzinnig (Te raconter enfin qu’il faut aimer la vie, Et l’aimer même si le temps est assassin).

www.sandrinelambert.be

 

Lees ook:Filmrecensie: Benda Bilili!
Lees ook:Franse tegeltjeswijsheid
Lees ook:Stem op de Franstalige Top 50
Lees ook:Fotowedstrijd: mijn mooiste vakantiefoto (3)
Lees ook:Alain Bashung: een prins ging heen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>