Column: Parijs, stad van… urineluchten?

Parijs, stad van eten en drinken. En ook van wat daarna komt…

Door Rob van Asselt.

We hadden weer het genoegen om een aantal dagen in de hoofdstad van Frankrijk te mogen verblijven. Ditmaal niet in een hotel, maar in een appartement aan de voet van de bult met de naam Montmartre. Alle spieren doen me nog pijn als concrete herinnering aan dat verblijf. Een prachtig appartement, van alle gemakken voorzien, schoon en fris en bepaald een prima tijdelijk ‘home’. Met naast ons een buurman die een Italiaans restaurant runde en elke morgen om zes uur begon met het stapelen van de kratten vol met lege flessen. Met voor de deur de doodlopende Rue Tholozé waar elke dag, in de achteruit, met loeiende motor, drie verschillende vuilnis-vrachtwagens achter elkaar de bult op kropen. Eén voor het glas, één voor de kunststof en het karton en één voor de rest-fractie. Voor zover je het nog niet wist, de Fransen zamelen hun afval gescheiden in en laten het dagelijks afvoeren. In de vroege ochtend.

Aan eten en drinken geen gebrek in deze prachtige stad. Voor mij blijft het een wonder om te kunnen vaststellen dat er vooral tijdens het nachtelijke uur zoveel voedingswaren die stad binnengebracht worden dat miljoenen magen er dagelijks mee kunnen worden gevuld. Dat de mens alles verteert en er ook weer van af moet, dat werd ons ditmaal maar al te duidelijk. Het was warm weer en de riolen stonken enorm. Penetrante putluchten bereikten met grote regelmaat mijn niet eens zo gevoelige neus. Dat is ook Parijs.

Wie regelmatig van de plas en de poep afmoet heeft in deze stad toch wel een probleem. Het aantal openbare toiletten is veel te beperkt. Alleen langs een kanaal in het negentiende arrondissement zagen we veel openbare toiletten, urinoirs, en ook glasbakken en afvalbakken, maar we ontmoetten daar slechts een enkele werkloze Afrikaan en een gepensioneerde die zijn oude stramme hond uitliet.  Verder ben je aangewezen op de horeca, die je eerst een flinke poot uitdraait voor een kop lauwe koffie of een glas met veel ijsblokken en weinig Orangina. Om, als je eenmaal afgedaald bent in de spelonken van de horeca-onderneming, te moeten vaststellen dat de poetsploeg al wekenlang geveld is door griep of een andere aandoening die het hen onmogelijk maakt om de potten schoon te maken. In één restaurant ontmoetten we zelfs een muis op de trap, verdwaasd, verdwaald, verdoofd en gedoemd tot een roemloos einde.

In de hele stad stonk het naar plas, naar pies, naar pis, naar zeik, naar urine. Het was ondraaglijk. Ik waande me in de Middeleeuwen.  Op de dag dat we vertrokken waren er flinke regenbuien voorspeld. Misschien dat die kortstondig konden bijdragen aan de oplossing van dit werkelijk onmetelijk grote probleem.

Parijs… stad van de Eiffeltoren.
Parijs… stad van de Macarons.
Maar ook: Parijs…. het grootste urinoir van Frankrijk, van Europa zelfs wellicht.

Vanuit de woonkamer komt een instructie dat ik nu moet stoppen met zeiken.
En uiteraard gehoorzaam ik. Mais oui, Madame!

Rob van Asselt (53) is al vanaf zijn zestiende idolaat van de stad Parijs. De eerste keer ging hij met de nachttrein, huurde een Solex en was na een paar dagen door zijn vakantiegeld heen. Gelukkig volgden daarna nog vele tripjes naar de stad van de liefde, want ook zijn wederhelft is dol op de stad. En Sjors de Sjimp (foto links), voor de Fransen George, gaat trouw mee op reis.

Lees ook:Galeries Lafayette opent biologisch restaurant
Lees ook:Hurken voor je dagelijkse behoefte
Lees ook:Dit is het beste restaurant van Frankrijk 2014
Lees ook:Restaurants met uitzicht over Parijs
Lees ook:Wintertips voor Parijs

1 Reacties // Reageer

One thought on “Column: Parijs, stad van… urineluchten?

  1. wim

    Mooi verhaal weer Rob

    Misschien moet je om je aap te eren de volgende keer in Hotel ‘George V’ blijven slapen, ik heb gehoord dat de urinelucht daar erg meevalt.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>