De afslachting in Oradour-sur-Glane door de Duitsers (Deel 2)

Oradour.

Feuilleton De onvergankelijke stilte van Oradour-sur-Glane

Tekst: Andy Arnts
Foto’s: Andy Arnts en Marcel Reimer. Bewerking: Ferry van der Vliet. http://paris-fvdv.blogspot.nl/

Deel 2: Grillige silhouetten

Toen generaal Charles de Gaulle begin 1945 de ruïnes van Oradour zag, was hij zo diep getroffen dat hij opdracht gaf het dorp in de huidige staat te conserveren ‘opdat men nooit zou vergeten wat hier heeft plaatsgevonden’. Zodoende ligt het village martyr, op de schoongebezemde straten na, er tot op de dag van vandaag nog precies zo bij als toen na die fatale junidag.

Het dorp van weleer is nu een openluchtmuseum waarvan de grillige silhouetten zich spookachtig tegen de helblauwe hemel aftekenen en waar dagjesmensen zwijgend doorheen schuifelen. Aan de lange hoofdstraat met zijn verroeste tramrails staan de overblijfselen van panden waar de plaatselijke middenstand floreerde. Ooit moet het hier hebben geroken naar versgebakken brood, naar het reukwater van de kapperszaak, naar de motorolie van garagehouder Poutaraud. Op de voorgevel van zijn bedrijf hangen nog altijd zijn Renault-bordjes. Ooit klonken hier ‘mensendaggeluiden’ – geluiden van een normale mensendag waarop gewerkt, gelachen en gehuild wordt. Van blije kinderstemmen, opgewonden buurtpraat, hondengeblaf en andere geluiden die samen met de bewoners mee het graf in zijn gegaan.

Lees morgen deel 3 op Frankrijk.blog.nl

Lees hier deel 1.

Dit artikel is een voorpublicatie en verschijnt medio mei in verhaalvorm in Parisiennes herken je aan hun benen, de nieuwe verhalenbundel van Andy Arnts. Het boek is verkrijgbaar bij Bol.com

 

Lees ook:De afslachting in Oradour-sur-Glane door de Duitsers (Deel 1)
Lees ook:De afslachting in Oradour-sur-Glane door de Duitsers (Deel 3)
Lees ook:De afslachting in Oradour-sur-Glane door de Duitsers (Deel 4)
Lees ook:“Mijn vader was de beul van Oradour”
Lees ook:Vervolgverhaal: Bouillabaisse amoureuse (4)

1 Reacties // Reageer

One thought on “De afslachting in Oradour-sur-Glane door de Duitsers (Deel 2)

  1. Henk

    De onvergankelijke stilte bestaat ect. Ik heb het daar ook zo beleefd! Niet te begrijpen

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>