Roman over vluchtelingenkamp bij Calais

Het is volop in het nieuws geweest: het vluchtelingenkamp nabij Calais, in het noorden van Frankrijk, waar in 2009 zo’n 1.500 migranten zonder papieren leefden in de hoop de oversteek naar Groot-Brittannië te kunnen maken. Het kamp, dat ook wel de ”jungle” wordt genoemd vanwege de slechte hygiënische omstandigheden en verstoorde openbare orde, is het decor van een nieuw boek. Zandgat is de debuutroman van journalist Chiel Jaspers die zelf in het kamp is geweest en de schrijnende situatie dus met zijn eigen ogen heeft gezien. Het resultaat is een confronterende en spannende roman. 

Zandgat gaat over Diederik Thus, die het aanvankelijk goed voor elkaar heeft: een goede baan, een gezin en een netjes huis in een Vinexwijk. Als hij – buiten zijn schuld – een kind doodrijdt, verandert zijn leven drastisch. Hij verliest alles wat hij had, inclusief zijn verstand. Na een ontmoeting met een illegale Irakees komt hij terecht in het vluchtelingenkamp in de buurt van Calais. Diederik stapt een wereld binnen van wanhopige vluchtelingen, mensensmokkelaars en de hoop op een beter bestaan. Hij wordt geconfronteerd met schuldgevoelens en de vraag of zijn eigen leven nog goed kan komen. In het kamp bij de Eurotunnel stijgt ondertussen de spanning met de dag… 

Zandgat. Chiel Jaspers. Uitgeverij Lemmens. 128 pagina’s. Prijs: € 16,50. 978-90-77490-51-8. Meer info: http://www.lemmensonline.nl/

Lees ook:Tweehonderd ‘sans-papiers’ opgepakt in Calais
Lees ook:Politie ontruimt kamp zigeuners in Lyon
Lees ook:Grootschalige ontruiming van Romakamp in Frankrijk
Lees ook:Zigeuners blokkeren snelweg
Lees ook:Dode man in Kanaaltunnel

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>