Recept Franse pizza met ansjovis: Pissaladière

Pissaladière voordat die de oven ingaat

Pissaladière is een Franse pizza met ansjovis uit de badplaats Nice. De dunne pizza met uien, ansjovis en zwarte olijven is gemakkelijk te maken. Ik maak hem net even anders, namelijk met tomaten, iets minder uien en een kortere bereidingstijd. Hier het recept voor de Pissaladière uit de oven à la Tessa (voorbereidingstijd ongeveer 10 minuten, koken 10 minuten, oven 15 minuten):

Stap 1: Voorbereiding

Ingrediënten (voor 4 personen, 1 kleine bakschaal):

- Tomaten in blik – 2 trostomaten
- 50 gram zwarte olijven zonder pit (kan uit blik/pot)
- 3 tenen knoflook
- 2 grote witte uien
- 4 a 5 blaadjes bladerdeeg
- olijfolie om te bakken
- Zout, peper, Provençaalse kruiden
- 1 blikje ansjovis (ja, zo’n kleintje)

De ingrediënten voor de Pissaladière

2. Bereiding:

Ontdooi het bladerdeeg en doe in de bakplaat, zodat je een mooie bodem voor een pizza krijgt.

Snijdt de 3 knoflookteentjes, 50 gram olijven (klein handje) en de twee tomaten in stukjes. Snijd de uien in ringen.

Pak een koekenpan en doe er olie in. Bak de uienringen en de knoflook samen met Provençaalse kruiden in een paar minuten op hoog vuur bruin. Ja, echt dat ze bruin en zacht zijn. Zet de pan van het vuur apart.

Pak een steelpannetje (liefst met anti-aanbaklaag) en doe er wat olie in. Doe de stukjes tomaat en een half blik tomaten op sap erin. Zorg dat het geheel gaat koken op hoog vuur en roer goed door gedurende vijf minuten. Doe er zout en peper bij.

Giet het tomatenmengsel op het deeg in de ovenschaal, doe hieroverheen het uienmengsel, maak van de ansjovis kruisjes of leg ze op een andere manier mooi neer. Strooi de olijven eroverheen.

Doe het geheel 15 minuten in de oven op 180 à 200 graden. Check hierna of het deeg bruin is en de Pissaladière lekker ruikt, het kan zijn dat met jouw oven de Franse pizza wat langer moet garen, tot 25 à 30 minuten.

Serveer je Pissaladière aan maximaal vier gasten.

Eet smakelijk!

De Pissaladière als die net uit de oven komt. Smullen!

 

Lees ook:Recept: Franse soesjes met speculaas
Lees ook:Corsicaanse streekgerechten (deel 1)
Lees ook:Recept uit de Midi-Pyrenees: cassoulet
Lees ook:Recept van de week: stoofpotje lamsvlees uit Aquitaine
Lees ook:Recepten uit Bretagne

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>