Le Mont Saint-Michel is weer een eiland

Tekst: Plus France

De Mont Saint-Michel is een klein, rotsachtig schiereiland op ongeveer 1 kilometer uit de kust bij de plaats Avranches in Normandië. Het is oorspronkelijk een getijdeneiland: het was over land bereikbaar bij laagwater, maar bij hoogwater was het omringd door water. Het eiland is alleen toegankelijk voor voetgangers.

Op het eiland kan men prachtige bouwwerken bewonderen: de pre-romaanse kerk, de abdijkerk uit de XIe eeuw en romaanse en gotische kloostergebouwen. De Mont Saint-Michel kreeg terecht de titel van ‘Wonder van het Westen’ en wordt omgeven door een prachtige baai met één van de sterkste getijden in Europa.

De Mont Saint-Michel kreeg terecht de titel van ‘Wonder van het Westen’ en wordt omgeven door een prachtige baai met één van de sterkste getijden in Europa.

Vanaf 1400 werd het woud dat op het eiland en langs de kust lag grotendeels afgebrand door oorlogshandelingen. Later is het overgebleven deel afgebrand en omgekapt voor hout. Het bos hield voorheen het zand tegen, dat met de bijna altijd zuidwestelijke wind werd meegevoerd. Zo kon het eiland niet verzanden. Maar nadat het woud was verdwenen, begon de verzanding door de altijd aanwezige zeewind.

Ruim 5 jaar geleden zijn er werkzaamheden begonnen om deze verzanding ongedaan te maken. Tegelijkertijd werd de parkeerplaats bij de voet van de berg verplaatst naar een plek enkele kilometers voor het eiland. En de toegangsweg naar het eiland is vervangen door een loopbrug, waarover toeristen met een pendelbus naar de ingangspoort van het eiland kunnen worden vervoerd. Dit jaar wordt deze brug in gebruik genomen en zal de huidige dam worden verwijderd. Le Mont is dan weer een eiland!

Andere bezienswaardigheden op het eiland zijn het wassenbeeldenmuseum Grévin, dat de bouw, het leven van de monniken en de geschiedenis van de Mont toont. Bij de Archéoscope wordt een multimedia spektakel vertoond dat de geschiedenis en de legendes vertelt sinds het ontstaan van de Mont tot heden. Ook het Maritiem museum met onder andere mooie maquettes is een bezoek meer dan waard.

Lees ook:De Mont Saint Michel – deel 5: wandeltochten in de baai
Lees ook:De Mont Saint Michel – deel 3: de zee
Lees ook:Mont Saint-Michel wordt weer een eiland
Lees ook:De Mont Saint Michel – deel 1: het ontstaan
Lees ook:Dit zijn de tien nieuwe Franse plaatsen op Unesco werelderfgoedlijst (Fotoreportage)

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>