“Mijn vader was de beul van Oradour”

Voor de eerste keer in zijn leven doet de zoon van Adolf Diekmann, de SS-officier die het bloedbad in het Franse Oradour-sur-Glane organiseerde, een boekje open over zijn vader. Rainer is inmiddels zelf 72 jaar oud en was slechts twee jaar oud toen zijn vader stierf in de strijd bij Normandië op 29 juni 1944. Rainer vraagt zich nog steeds af waarom zijn vader de meest erge nazi-misdaden in Frankrijk beging aan het eind van de Tweede Wereldoorlog.

Lees het hele interview in het Frans bij ParisMatch.

In Oradour-sur-Glane moordden de nazi’s aan het eind van de Tweede Wereldoorlog een heel dorp uit. Slechts zes van de 648 inwoners overleefden de het bloedbad.

Pas in 1968 kwam Rainer erachter dat zijn vader de beul van Oradour was. Hij studeerde geneeskunde en werd uitgenodigd voor een diner bij fotograaf Breyer. Hij moest de volgende dag naar Oradour om foto’s te maken voor het tijdschrift ‘Quick’ voor de 25ste herdenking van het bloedbad.

Rainer: “Ik vroeg de fotograaf om mij meer te vertellen over het dorp: ‘Ik denk dat mijn vader daar wellicht is geweest, want als kind heb ik die naam weleens gehoord.’ Hij vroeg me wat de naam van mijn vader was en was geschokt. “Je vader is verantwoordelijk voor het bloedbad!”, zei hij geschokt. Toen hij een paar dagen later van de fotoshoot terugkwam vertelde hij me het hele verhaal van Oradour. Ik was kapot, ik kon er niet mee omgaan. Hoe kon mijn vader zoveel mensen hebben afgeslacht? Voor mij was het onbegrijpelijk.

Rainer heeft uit woede alle bezittingen van zijn vader verbrand, op een paar foto’s na. Als student was hij tegen alles wat met geweld of oorlog te maken had en kon geen excuus vinden voor wat zijn vader had gedaan in het verleden. Ook baalt hij nog steeds van het feit dat zijn tweede naam Adolf is. Dat probeert hij zo veel mogelijk te verstoppen als hij bij mensen is die hij niet kent. Het is een last om mee te leven, zo’n verleden. Zeker omdat hij zelf niks met het nationaal-socialisme heeft.

Rainer heeft nu zelf kinderen en voedt hen op met de gedachte dat oorlog in alle gevallen slecht is.

Rainer Diekmann

Lees ook:Sarkozy terug naar bloedbad 1944
Lees ook:Hallo, ik ben Leuntje
Lees ook:De afslachting in Oradour-sur-Glane door de Duitsers (Deel 4)
Lees ook:Fotoserie: Mijn favoriete Franse ster en ik (1)
Lees ook:Frans Feest van de Overwinning

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>