Harry Pottergevoel in Middeleeuws dorp Cluny

Een bijzonder stadje in Frankrijk is Cluny (Bourgondië), bekend om zijn zeer oude abdij en om de Napolitaanse stoeterij. Wanneer je hier door de straten slentert, nu in de introductieweken maar ook buiten het studieseizoen, valt het op hoe opvallend veel jonge mensen lange, botte jassen dragen, voorzien van artistieke stiksels. Het lijkt wel alsof je in een Harry Potter-film beland bent. Het blijken studenten te zijn van de Ecole Nationale Supérieure des Arts et Metiers, de ambachtelijke hogeschool van Cluny. De reputatie van de opleiding is goed; studenten laten middels hun jassen trots zien welke studie zij volgen.

 

 

 

 

We bezoeken de abdij waar de studie gevestigd is. Deze abdij uit de 10e eeuw werd voor het grootste deel gesloopt in de jaren na 1789, de radikale tijd van de Franse revolutie. Op het gesloopte terrein van de abdij liet keizer Napoleon Bonaparte later een paardenfokkerij vestigen, die nu nog over de hele wereld beroemd is. Een deel van de abdij bleef bewaard, er werden woningen en winkels in gevestigd. Eind 19e eeuw ging men systematische archeologisch onderzoek doen naar de tien eeuwen geschiedenis. Maar er werd bij de ontwikkeling van modern technisch onderwijs ook een school voor technisch onderwijs gevestigd. Aanvankelijk vooral gericht op de meubelmakerij, nu nog het regionale ambachtelijk specialisme. Maar daarnaast zijn ook andere technische opleidingen van belang, al overheersen nog steeds de artistieke opleidingen en de houtbewerking.
Tweedejaars student Gilbert vertelt dat alle studenten in het eerste jaar een korte grijze jas, als beschermende kleding, ontvangen. In de loop van het jaar worden er allerlei opschriften en stiksels aan toegevoegd, om te beginnen de jaarclub (‘une Famille’), een soort dispuut. Verder komen er  namen van favoriete popsterren of andere idolen en symbolen bij. In het tweede jaar is het een voorrecht om de jas te verlengen tot aan de enkels. Er is niet alleen behoefte aan meer ruimte om namen van vrienden en favorieten toe te voegen, maar het is ook een statussymbool. Dat wordt dan weer ingeleverd voor een kort wit jasje in het derde jaar, het examenjaar, dat dan ook wat bescheidener oogt met opschriften. De studenten moeten dan hun reputatie immers hebben gevestigd. En dat geldt tegenwoordig voor zowel mannelijke als vrouwelijke studenten. Vroeger was dat anders: voor de Tweede Wereldoorlog was het nog een waar mannenbolwerk.
Voor zeer bijzondere gelegenheden is er ook nog een speciaal schooluniform, dat veel weg heeft van het uniform van marine-cadetten, het vaandel gebaseerd op de tricolore. Had vroeger iedere student zo een uniform dat soms met veel geduld bij elkaar gespaard moest worden, tegenwoordig wordt het alleen gedragen door de vertegenwoordigers van de studentenverenigingen, jaargroepen en de studentenbands. Ook helemaal geëmancipeerd voor zowel mannelijke als vrouwelijke studenten.
Rondleider Gilbert laat trots een dik boek zien waar in alle afgestudeerden staan opgetekend en hij wijst op vooraanstaande persoonlijkheden, o.a. ontwerpers van Franse vliegtuigindustrie, van de TGV, politici en hoge militairen. In het museumpje zijn verder kunstige technische ontwerpen te zien helemaal van hout. Op een kaart staan de andere vestigingen van de opleiding in heel Frankrijk aangegeven, zoals de Arts et Métiers van Parijs uiteraard, Bordeaux, Lyon, Metz en Aix-e-Provence etc.
Technische opleidingen én beroepen staan in Frankrijk best in aanzien geeft de student-rondleider aan. Kijk naar het straatbeeld in Cluny,  het wemelt er van bonte jassen studentes en studenten die groepsgewijs hun avondlijk zomervermaak zoeken in de stad. En altijd die jassen aan, zowel overdag als in de uitgaansuren en in het weekend: die trots leggen niet zo maar naast zich neer. En eigenlijk is het ook een soort sociale controle: je hoort er met die jas echt bij. Het stadje deelt de trots van de studenten en de vele toeristische bezoekers worden nieuwsgierig gemaakt.

Lees ook:70% van Franse studenten spiekt
Lees ook:Bikinimodellen zetten Musée d’Orsay op stelten (video)
Lees ook:Expositie Camille Claudel in Dijon
Lees ook:Nieuwe hotspot in Parijs: Wanderlust
Lees ook:Le néerlandais en Lorraine

1 Reacties // Reageer

One thought on “Harry Pottergevoel in Middeleeuws dorp Cluny

  1. Merle

    Interessant!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>