Bretonse Fest-noz op werelderfgoedlijst UNESCO

Het Bretonse feest Fest-noz is opgenomen op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Op de immateriële werelderfgoedlijst, die op dit moment 232 onderdelen bevat in 86 landen, staat erfgoed dat ‘leeft’: het maakt onderdeel uit van ons leven en we willen het doorgeven aan volgende generaties. Op de lijst staan tradities, rituelen, zang, theater, dialecten of ambachten.

Fest-noz is Bretons voor ‘fête de nuit’ en betekent letterlijk feest van de nacht. Tijdens deze avonden danst jong en oud, vanuit alle hoeken van het land, uit de stad of van het platteland, gezamenlijk tot diep in de nacht. Jaarlijks vinden zo’n duizend fest-noz plaats in Bretagne, waarvan de meest bekende het festival Yaouank in Rennes is, dat elk jaar in november meer dan 1000 dansers ontvangt.

De regio Bretagne is verheugd met het nieuws van UNESCO. “De erkenning van de fest-noz, betekent tevens een wereldwijde erkenning van de regionale cultuur van Bretagne, van zowel haar eenvoudigheid als rijkdom”, aldus Jean-Michel Le Boulanger, vice-voorzitter van de Regionale Raad van Bretagne (Conseil Régional de Bretagne).

Lees ook:Versailles Festival: le bal masqué
Lees ook:Parijs-Rennes in 1 1/2 uur met TGV
Lees ook:Culinaire festivals in Bretagne
Lees ook:Yves Duteil op Festival Alliance Française
Lees ook:Sail In Bretagne 2012

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>