11 november: dodenherdenking in Frankrijk

Bij 11 november denken veel mensen in Nederland meteen aan Sint Maarten, maar in Frankrijk heeft deze dag een heel andere betekenis. Daar is het een nationale feestdag. Op 11 november is het namelijk Wapenstilstandsdag, de jaarlijkse herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog.

Op l’armistice, zoals deze dag in Frankrijk wordt genoemd, worden alle doden herdacht die zijn gevallen in de oorlogen waaraan Frankrijk in de twintigste eeuw heeft deelgenomen. ‘s Ochtends heeft president Sarkozy samen met enkele hoge ambtenaren bloemenkransen gelegd bij het graf van de onbekende soldaat aan de voet van de Arc de Triomphe in Parijs. In vrijwel heel Frankrijk worden militaire parades georganiseerd en vinden er herdenkingsbijeenkomsten plaats.

Lees ook:11 november: L’Armistice (dodenherdenking) in Frankrijk
Lees ook:Sarkozy aangevallen door onbekende man (met video)
Lees ook:Docuserie over het Parijs van toen en nu
Lees ook:Onschuldige Algerijn mag Fransman worden
Lees ook:Holiday on Ice verlengt tournee door Frankrijk

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>