Druiven vroeg rijp na warme lente

Na twee zonovergoten maanden in de Franse regio Champagne-Ardenne ligt de druivenrijping drie weken voor op schema. Champagneboeren verwachten een vroegtijdige oogst: rond 25 augustus, terwijl die normaal gesproken pas half september plaatsvindt.

Het is echter geen indicatie voor de kwaliteit van de oogst, vertelt Dominique Moncomble, directeur van het Comité Interprofessionel des Vins de Champagne (CIVC), tegenover Het Laatste Nieuws. Volgens Météo-France waren maart en april uitzonderlijk zonnig in Champagne-Ardenne, met maximumtemperaturen van vijf graden hoger dan normaal.  “De warmte is goed voor de gezondheidstoestand van de wijngaarden en de droogte beïnvloedt de planten niet, want zij hebben lange wortels en halen het water diep onder de grond”, onderstreepte Moncomble.

In 2003 heerste in Frankrijk een hittegolf en begon de oogst eind augustus. Veel champagneboeren moesten met spoed een team van druivenplukkers samenstellen. Dat was niet makkelijk, want veel van hen waren nog op vakantie. ”Champagnehuizen en wijnboeren zullen zich door deze vroege waarschuwing beter kunnen organiseren en seizoensarbeiders op tijd kunnen inschakelen”, aldus het CIVC.

Lees ook:Vrees voor slechte oogst Champagne
Lees ook:Champagne dreigt op te raken
Lees ook:Bekende streekproducten uit de regio Champagne-Ardennes
Lees ook:Franse boeren hebben last van droogte
Lees ook:Weeralarm door sneeuw in Frankrijk

1 Reacties // Reageer

One thought on “Druiven vroeg rijp na warme lente

  1. Frank

    Laatst een documentaire gezien over de Champagne. Drie kwart schijnt versneden te zijn.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>