Franse lycées krijgen een cijfer

Net als in Nederland worden Franse scholen (de lycées, de bovenbouw van het VO) publiekelijk beoordeeld op de kwaliteit van onderwijs die ze bieden. Deze week publiceerde het ministerie van Onderwijs voor de 16e keer de jaarlijkse ‘indicatoren’ per lycée.

De cijfers zeggen uiteraard niet alles. Maar in elk geval kunnen ouders en leerlingen nu per school zien welk percentage leerlingen zijn diploma (bac) haalde, of en hoeveel leerlingen alledrie hun schooljaren op het betreffende lycée hebben gezeten of juist halverwege zijn ingestroomd, en ten slotte hoeveel schoolverlaters dat mét diploma deden.

De onderbouw van het voortgezet onderwijs in Frankrijk heet het collège. Een CITO-toets komt daar niet aan te pas. Iedereen gaat naar dezelfde school en krijgt dezelfde vakken. Na vier jaar onderbouw (de zesde t/m de derde klas, er wordt dus teruggeteld) ga je naar een lycée om de rest van je middelbare school af te maken. En die lycées, daar zit dus veel verschil tussen. Er zijn in Frankrijk ruim vierduizend algemene, technische en beroepsgerichte lycées, publieke en private, en onderling bieden ze lang niet altijd dezelfde kwaliteit.

Op de site van het Franse ministerie van Onderwijs is de hele lijst van lycées te zien, met de ‘punten’ die ze hebben gescoord. Het gaat niet om een klassement, benadrukt de woordvoerder van het ministerie, het is alleen maar een hulpmiddel voor ouders om de beste school voor hun kind te kiezen. Maar natuurlijk zijn er tijdschriften, zoals L’Express, die per departement een lijst van ‘beste’ lycées publiceerden…

Bron: LePoint.fr

Lees ook:Boze ouder slaat tiener met brandblusser (video)
Lees ook:Hele middag gymles op school
Lees ook:Zelfs politici staken in Frankrijk
Lees ook:Franse scholen roepen mannelijke leerlingen op een rok te dragen op 16 mei
Lees ook:Lerares steekt zichzelf in brand op schoolplein

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>