Een doorsnee dag in Frankrijk

Soms vraag je je wel eens af hoe een doorsnee dag eruit ziet in een ander land. Hoe ziet die eruit voor een Fransman (of Française)? Het boekje “Cultuur bewust! Frankrijk” geeft daar antwoord op:

Het dagelijks leven van de Fransen wordt bepaald door de werkweek. Ze staan om 07.00 uur op, brengen de kinderen naar school en gaan op weg naar het werk, dat rond 09.00 uur begint.
De Fransen beginnen hun dag met koffie (vaak met veel melk), in een kom en niet in een klein kopje, en met brood, biscotte of toast met boter en jam.

De scholen beginnen om 08.30 uur en gaan uit rond 16.30 uur. De kinderen lunchen in de schoolkantine.
Hoewel de Fransen in de grote steden niet altijd meer van 12.30 tot 14.30 uur lunchen, houden ze dit gebruik in de rest van Frankrijk nog steeds in ere en ligt het hele land rond die tijd twee uur stil.

De werkdag eindigt meestal om 18.00 uur, maar als er verloren tijd moet worden ingehaald, kan hij ook tot 19.00 of 20.00 uur duren. ‘Métro, boulot, dodo’ (metro, werken, slapen) zeggen de Parijzenaars ook wel om de werkweek te beschrijven.

Ook aan boodschappen doen besteden de Fransen veel tijd. Ze kopen graag en vaak kleine hoeveelheden vers voedsel in. Basisvoedingsmiddelen en diepvriesvoedsel kopen ze in de supermarkt.

De avonden worden thuis doorgebracht, met eten, tv kijken of huiswerk maken. Het diner begint om 19.00 of 20.00 uur.

Tijdens de weekends verandert deze routine. De Fransen bewonderen mensen die hard werken, maar hebben een hekel aan workaholics. De weekends zijn er om te ontspannen, vrienden op te zoeken, aan sport te doen, te eten en te drinken of gewoon rond te hangen.
Wie ‘s ochtends het eerst uit bed is, koopt vers brood en verse croissants voor het ontbijt.
De lunch verloopt in een ontspannen sfeer en wordt vaak samen met bezoekende familieleden genuttigd. Eerst wordt een apéritif gedronken en dan volgt een lange maaltijd, met een digestif (een brandewijn of likeur) en koffie tot besluit.

In het weekend dragen de Fransen vrijetijdskleding. Maar dat moet dan wel stijlvolle kleding van goede kwaliteit zijn. Correct gekleed zijn doet er in het weekend minder toe dan de stijl en kwaliteit van de kleding en accessoires. Hoewel ze kunnen bogen op enkele van de bekendste modelogo’s ter wereld, zijn de Fransen niet geobsedeerd door merken. Wel vinden ze het belangrijk om er goed uit te zien.

Meer van dit soort nuttige informatie over de gewoonten en etiquette van de Fransen lees je in het boekje Cultuur Bewust! Frankrijk.

Lees ook:Vooroordelen over de Fransen
Lees ook:Meer weetjes over de Fransen
Lees ook:Galeries Lafayette opent biologisch restaurant
Lees ook:Veel drukte op Franse wegen door meivakantie
Lees ook:Recept: Koffie-cognac uit Frankrijk

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>