Sinterklaas in Frankrijk

Vandaag is in Nederland de intocht van Sinterklaas en zijn Pieten. In weinig landen viert men Sinterklaas zo uitbundig als in Nederland. Maar hoe zit dit in Frankrijk?

In het grootste gedeelte van Frankrijk viert men het Sinterklaasfeest niet. Voor de Fransen is 6 december gewoon de naamdag van Saint Nicolas, zoals bij hen elke dag van het jaar in het teken staat van de naam van een heilige. Iedereen met een voornaam heeft die hiervan is afgeleid, viert op die dag een feestje, zoals bij ons de verjaardag. Meer over naamdagen lees je in een eerder bericht op deze blog.

In het noorden en noordoosten van Frankrijk kent men Sinterklaas wel. Saint Nicolas is sinds de middeleeuwen de beschermheilige van de regio Lorraine en op 6 december, zijn geboortedag, wordt dit herdacht.

Op die dag trekken grote stoeten door steden en dorpen en net als in Nederland krijgen de kinderen snoep, cadeautjes en peperkoek. Een verschil is echter dat Saint Nicolas in Frankrijk vaak op een ezel rijdt in plaats van op een paard en dat Zwarte Piet de naam Père Fouettard (of in de Elzas: Hans Trapp) draagt. Hij is een soort wildeman, die in dierenvellen loopt en met kettingen rammelt. Saint Nicolas deelt snoep uit aan de brave kinderen ("des mirabelles pour les demoiselles, des macarons pour les garçons") en Père Fouettard deelt straffen uit aan degenen die ongehoorzaam zijn geweest.

Het dorpje Saint-Nicolas de Port is een van de bekendste dorpen waar Saint Nicolas wordt herdacht. In dit dorp staat de basiliek waar een relikwie, een vingerkootje, van Saint Nicolas wordt bewaard. Op 6 december wordt er elk jaar een prachtige fakkeloptocht gehouden door het dorp om deze legende levende te houden.

Ook in Nancy wordt Saint Nicolas op 6 en 7 december op spectaculaire wijze geëerd. Naast een kleurrijke stoet door de straten is er een spectaculair vuurwerk op het Place Stanislas. De volgende dag gaat de parade van Cours Léopold naar het Place de la Carrière met ter afsluiting een speech van de 'Sint' en een lichtshow. Naast al deze feestelijkheden gaat Saint Nicolas, net als in Nederland, in de dorpen bij de kinderen op school langs om snoep uit te delen.

Lees ook:Sinterklaas in Frankrijk
Lees ook:11 november: L’Armistice (dodenherdenking) in Frankrijk
Lees ook:De feestdagen in Frankrijk
Lees ook:Franse naamdagen en de babynamen top 20
Lees ook:De Paus op bezoek in Frankrijk

7 Reacties // Reageer

7 thoughts on “Sinterklaas in Frankrijk

 1. Martin

  Dit is een handige site voor de sint: http://ook-in-frankrijk.nl ; dan weet ie meteen bij wie en waar hij langs kan komen in Frankrijk.

    /   Reply  / 
 2. Iris

  Inderdaad een handige site voor de Sint, maar vooral ook voor Nederlandstaligen in Frankrijk. Ik zal een vaste link naar jullie plaatsen Martin. Jullie ook naar ons? :)

    /   Reply  / 
 3. Martin

  Natuurlijk, dat doen we met alle plezier ;-)

    /   Reply  / 
 4. wim kontkin

  boe

    /   Reply  / 
 5. hans zwans

  ik moet ff lekker poepen

    /   Reply  / 
 6. sadik

  ik ben sadik ben facking gay wil een lekkere jongen naar me toekomen

    /   Reply  / 
 7. gert klaas jan kill

  hahaaujhahhdigoihjgoijoi9 fjinuyhetg ye89 nhjuy6

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>