Het centrum van Frankrijk: waar is dat?

Tijdens mijn zoektocht naar interessante dingen voor onze blog, stuitte ik op een artikel over het centrum van Frankrijk. Ik ben zo brutaal geweest om jullie hier ook deelgenoot van te maken.

Het artikel gaf weer dat in 1992 op de "Aire du Centre de la France" een expositie was, getiteld "Le Centre de la France, mais quel Centre?". De Fransen wisten zelf dus ook niet waar precies hun centre te vinden was. Hoe kan dat? En wat is het centrum dan echt?

Om daar meer over te weten is het nodig om naar de indeling van Frankrijk te kijken. 

Eén van de Régions is “Centre”, bestaande uit 6 Departementen.Bovendien maakt dit "Centre" deel uit van "Les Régions du Centre de la France", bestaande uit 4 Régions, Auvergne, Bourgogne, Centre en Limousin. Het "Centre de la France" is dus nogal groot.

En om deze kwestie nog wat gecompliceerder te maken, is er ook nog zoiets als "Le Coeur de la France", het hart van Frankrijk. Er bestaat een "Communauté de communes du Coeur de France", een aantal gemeenten in de Cher die samen een district vormen Drie gemeenten presenteren zichzelf nadrukkelijk als het "Centre de la France": Bruère-Allichamps, Saulzais-le-Potier en Vesdun.

Sinds 1986 blijken echter in de Auvergne, in het Departement Allier (dat overigens grenst aan het Departement Cher) nieuwe metingen er toe hebben geleid dat andere gemeenten zichzelf nu ook tot het "Centre de la France" rekenen.

Alles hangt samen met de berekening van Frankrijk in geografisch opzicht: telt Corsica dan mee? En tellen de DOM en TOM's dan mee? Hierdoor verschuift het geografische middelpunt van Frankrijk natuurlijk in de berekeningen. De Fransen houden het er zelf maar op dat er vijf kandidaten zijn:

 • Bruère-Allichamps (Cher)
 • Saint-Amand-Montrond (Cher)
 • Saint-Sauvier (Allier)
 • Saulzais-le-Potier (Cher)
 • Vesdun (Cher)
 • Een echt duidelijke plaats die het centrum van Frankrijk is, is er dus niet. Het kleine stadje Saint-Amand-Montrond wordt in algemene begrippen als centrum van Frankrijk gezien, het ligt nagenoeg in het geografisch centrum van Frankrijk. Dit stadje heeft in 1888 haar roeping gevonden, dankzij de lokale ontwikkeling van de sieradenindustrie. Hierdoor heeft de plaats de naam "Cité de la bijouterie et du travail de l'or" (stad van de sieraden en goud) gekregen. Ook is de stad lid van de vereniging "Villes et métiers d'art" (steden en kunstberoepen). Een bezoekje waard dus! Meer weten? www.pays-berry-st-amandois.com

  Lees ook:Solexen door de Auvergne
  Lees ook:Tegenstand verhuizing Centre Pompidou naar Palais de Tokyo
  Lees ook:Recht uit het hart
  Lees ook:De bekendste streekproducten van de Auvergne
  Lees ook:Streekproducten uit de regio Centre Val-de-Loire

  1 Reacties // Reageer

  One thought on “Het centrum van Frankrijk: waar is dat?

  1. Jan

   Een echte fransman zou zeggen dat het centrum in de wijnstreken ligt, en dan vooral bourdeaux !

   http://www.wijnbezorgen.nl

     /   Reply  / 

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

  Naam

  Website

  Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

  De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>