Werken in Frankrijk: cultuurverschillen

Op de internetsite Leven met de Franse slag van Erik van de Wiel vind je veel informatie over het leven als Nederlander in Frankrijk.

Voor veel Nederlanders die in Frankrijk besluiten te gaan wonen, is een belangrijke vraag; Hoe vind ik een baan? Erik geeft hiervoor een aantal tips. Maar als je eenmaal een baan gevonden hebt, hoe gaat het er dan aan toe in het Frankrijk? Op veel vlakken blijken de culturele verschillen best groot. Op zijn site staan een aantal leuke wetenswaardigheden:

Rangen en standen
In de Franse werksituatie bestaat een subtiel maar belangrijk verschil tussen de ‘cadres’ en ‘non-cadres’. Je kunt ‘cadres’ grofweg vertalen met het Nederlandse ‘kader’ maar die vergelijking gaat niet helemaal op. De Franse ‘cadres’ waren vroeger waarschijnlijk wel een beperkte groep leidinggevenden binnen een bedrijf. Maar tegenwoordig zijn ook veel niet-leidinggevenden ‘cadre’. Als ‘cadre’ kun je een aantal voordelen genieten zoals een hoger salaris, het niet hoeven inklokken, het kunnen bijwonen van speciale informatiebijeenkomsten en dergelijke. Maar vaak worden van een ‘cadre’ ook zeer veel onbetaalde overuren verwacht.

Lunchpauze
Hier is sprake van een belangrijk cultuurverschil. Voor een Nederlander staat de lunch gelijk aan het snel nuttigen van een kop soep en 2 boterhammen met kaas in de bedrijfskantine. Voor een Fransman is de lunch vaak de belangrijkste maaltijd van de dag. Men verlaat het bedrijf en gaat naar huis of naar een restaurant. Er wordt een volledige maaltijd gegeten met voorgerecht, hoofdgerecht en dessert, soms vergezeld van wijn. Gedurende de lunch kan gepraat worden over onderwerpen die niet met het werk gerelateerd zijn, maar vaak ook worden juist de knelpunten of gevoelige onderwerpen die in officiële vergaderingen zijn blijven liggen, in de informelere lunch-sfeer behandeld. Een lunch van 2.5 uur kan een vergadering van 2 uur uitsparen. Bovendien is de lunch van meer dan 2 uur een uitzondering. Doorgaans neemt men 1 uur lunchpauze.

Vergaderen
Franse vergaderingen zijn in Nederlandse ogen vaak nogal chaotisch. Een agenda ontbreekt doorgaans, evenals een voorzitter. Velen proberen hun eigen onderwerp in de vergadering ter sprake te brengen, zelfs als dit maar 2 personen in de ruimte aangaat. En frequent zijn momenten waarop op twee plaatsen in de ruimte 2 afzonderlijke discussies gaande zijn. Er wordt vaak niet genotuleerd en na afloop verlaat eenieder de vergadering met zijn eigen interpretatie van de besluiten. Het is onnodig te zeggen dat de gemiddelde vergadering uitloopt.

Meer informatie vind je op www.erikvandewiel.com

Lees ook:Franse eetgewoonten
Lees ook:Een doorsnee dag in Frankrijk
Lees ook:Het Geheim verkocht aan Frankrijk
Lees ook:De feestdagen in Frankrijk
Lees ook:Meer Nederlanders naar Frankrijk op vakantie

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>