Streekproducten uit de Loire streek

In de Atlantische Loirestreek vindt u een ruime keus aan eerstelingengroente uit de vallei rond Nantes, vooral veldsla. Kwaliteit voor gezonde lekkerbekken! Scharrelkippen met heel mals en smaakvol vlees worden in vrijheid gekweekt in Challans en Loué. Alleen met graan worden ze gevoed. In de Sarthe eet men rillettes (varkenspastei) op een lekker stuk boerenbrood. Verrukkelijk! Ham van de Vendée is een ware lekkernij, gerookt of gekookt!

Heeft u nog nooit de beurre blanc-saus geproefd, die heerlijk is bij visgerechten? Uit Nantes of Angers, de beurre blanc is geboren op de oevers van de Loire. Als u meer een vleeseter bent, laat u dan verleiden tot de worst met muscadet of rillauds d’Anjou (suddervarkensvlees), geserveerd met mogettes uit de Vendée (malse witte bonen). Als kaas Curé Nantais of Port-Salut? Lekkerbekken kunnen de pruimenpaté uit de Anjou niet weerstaan!

Zoetekauwen komen in de Atlantische Loirestreek zeker aan hun trekken voor snoep en suikerwaren. Berlingots (kussenvormige snoepjes) uit Nantes, quernons d’ardoise (leisteenkleurige snoepjes) uit de Anjou, brioches uit de Vendée, zandkoeken uit het Retz-gebied of van Sablé-sur-Sarthe… Al deze zoetigheden smaken heerlijk. Voordat u naar huis gaat, loont een omweg langs Nantes de moeite. Hier wordt de echte Petit Beurre van LU gemaakt. Dit koekje is anders dan alle andere!

Cointreau is de beroemde likeur met sinaasappelextract die sinds 1849 in Angers wordt gemaakt. De Guignolet, kersenaperitief, komt ook uit de streek van Angers.  In Saumur kunt u kennismaken met de distilleerderij Combier, de oudste van de Loirevallei. In de Vendée maakt kamok furore, een likeur op basis van koffie. De poiré, drankje op basis van peren, komt uit de Mayenne. Genoeg variatie in typische alcoholische dranken uit de Atlantische Loirestreek!

En tenslotte de wijn niet te vergeten. De vakkennis van wijnbouwers in de Loirevallei houdt niet op bij de productie van de beroemde Jasnières, de witte wijn met gouden gloed. De rode wijnen op basis van de druivensoorten Gamay, Pinot noir of Aunis zijn ook wijnen die u moet proeven tijdens een bezoek aan de in het tufsteen uitgegraven wijnkelders. En mijn persoonlijke favoriet: Rosé d’Anjou komt natuurlijk ook uit deze regio! 

Lees ook:Regionaal: Pays de la Loire (Loire-streek)
Lees ook:Wijnsoorten toegelicht
Lees ook:Recept van de week: Moules frites uit de Charente-Maritime
Lees ook:Het land van de wijn
Lees ook:Rosé wordt weer slobberwijntje

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>