Regionaal: Nord-Pas de Calais

Door de populaire film Bienvenue chez les Ch’tis staat de Noord-Franse regio Nord-Pas de Calais de laatste tijd weer in de belangstelling. Vandaag vertellen we je alles wat je moet weten over deze meest noordelijke regio van Frankrijk.

Algemeen
Een streek van feesten en menselijke warmte, waar de levensvreugde een belangrijke plaats inneemt. Tijdens een markt of een feest dompelt men zich onder in een warme en levendige sfeer, zoals alleen de inwoners van het Noorden dat weten te doen.
De naam van de regio is eenvoudigweg de combinatie van de twee departementen die hierin zijn samengevoegd: Nord (59) met als hoofdstad Lille (tevens regiohoofdstad), en Pas de Calais (62) met Arras als hoofdstad.

Geschiedenis
In de regio Nord-Pas-de-Calais speelde zich in de jaren 1914-1918 het grootste gewapende conflict af dat ooit is uitgevochten: de oorlog die we later de eerste wereldoorlog zijn gaan noemen. In dit deel van het westelijk front zijn zware slagen geleverd, vooral door het Britse leger. In de hele regio zijn daarvan de sporen en de littekens in het nu zo lieflijke landschap nog steeds terug te vinden. Er bevinden zich talloze begraafplaatsen, monumenten, parken en musea die de herinnering aan deze oorlog levend houden, waarvan Loos-en-Gohelle, Notre Dame de Lorette, Vimy en Arras nog maar enkele voorbeelden zijn. Van de tweede wereldoorlog zijn in het departement Pas-de-Calais ook nog vele overblijfselen te vinden, zoals bunkers en bases voor V1 en V2 raketten. 

Belangrijkste steden
Lille: Deze stad met 1 miljoen inwoners ligt midden in een industriegebied. Het bezit meer moderne dan historische trekjes. De zware industrie heeft inmiddels plaatsgemaakt voor hightech. Het centrum is de Place du Général de Gaulle. Belangrijke overblijfselen uit de middeleeuwen zijn de gotische kerken St-Maurice en de Ste-Cathérine uit de 16de eeuw. Het Palais des Beaux Arts heeft een van de mooiste kunstcollecties buiten Parijs met o.a. werk van Vlaamse meesters zoals Rubens en Van Dyck.
Arras: Deze stad heeft met zijn Grand-Place en Place de Héros een uitgesproken Vlaams karakter. Maak kennis met decoratieve kunst, de kathedraalschat en de geschiedenis van Arras in het Musée des Beaux Arts. De absolute meesterwerken zijn de middeleeuwse grafsculpturen.

Streekgerechten
De regio Nord-Pas de Calais staat bekend om zijn heerlijke specialiteiten met vis- en schaaldieren zoals de beroemde gebakken mosselen en de heerlijke ‘waterzoï’ (gekruide bouillon met vis en kip), bereid met streekbier. Met invloeden uit de Vlaamse, Britse en Picardische keuken, maakt men verder veel gebruik van witlof, spruiten, Ratte du Touquet (een aardappelsoort), sjalotten, verse of gerookte knoflook en appels uit de Avesnois-streek.

Toeristische informatie
Het rustige platteland van de Nord-Pas-de-Calais kent bosrijke, glooiende landschappen met verstilde dorpjes en historische steden, mooie meren en rivieren en gouden graanvelden.
heeft een prachtige kust (de Côte d’Opale) met afwisselend brede zandstranden en kliffen. Een bekende badplaats is Le Touquet, ook wel Paris-Plage genoemd, omdat hier veel Parijzenaars komen. Meteen achter deze kust begint het Parc Naturel Régional du Boulonnais, een afwisselend gebied met glooiend weideland, marmerplateaus, krijtrotsen en boomgaarden.

Departement Nord is het meest noordelijke departement van Frankrijk, grenzend aan België. Het hart van dit departement bestaat uit een mooi bosrijk gebied: het park van St. Armand. Le Cateau-Cambrésis is de geboortestad van Henri Matisse (1869-1956). In het Fenelon-paleis is het Matisse-museum gevestigd. Het museum, dat in 1952 door Matisse zelf werd opgericht, biedt een uitgebreid overzicht van oeuvre: schilderijen, tekeningen, gravures, beeldhouwwerken en gouaches. Het Musée des Beaux Arts in hoofdstad Lille is na het Louvre in Parijs het tweede kunstmuseum van Frankrijk!
Departement Pas-de-Calais is onder meer bekend om vissersdorpjes zoals Audresselles of Wissant en badplaatsen zoals Wimereux, Hardelot of Le Touquet Paris-Plage. Langs de kust kunnen mooie wandelingen en fietstochten worden gemaakt. Vanaf Le Grand Site National des Caps, een beschermd gebied van de beroemde krijtrotsen, heb je uitzicht op een van de drukste scheepvaartroutes ter wereld. Bij helder weer kun je hier zelfs de Engelse kust ontwaren (op 34 kilometer).

Bezienswaardigheden
Ondanks de verwoestingen in de beide wereldoorlogen bezitten steden als Lille, Arras, Cambrai, Saint-Omer en Boulogne-sur-Mer een rijk cultureel erfgoed dat de periode vanaf de Middeleeuwen tot en met de 20e eeuw omvat. Daarnaast kent deze regio volop sfeervolle, middeleeuws aandoende, ommuurde stadjes, zoals Bergues, Gravelines, Montreuil en Le Quensnoy.

Musea: Nord-Pas de Calais telt wel 33 door de staat gesubsidieerde musea. De musea zijn uiteenlopend, dus ieder vindt wel iets interessants. Hieronder een greep uit het rijke aanbod dat deze regio heeft:
· Het Palais des Beaux Arts de Lille is het tweede museum voor Schone Kunsten van Frankrijk na het Louvre. Je vindt er reliëfplannen, Franse beeldhouwkunst, Middeleeuwen en Renaissance.
· Daarnaast is het Musée de Roubaix een aanrader. Dit museum, ondergebracht in een prachtig gebouw in Art deco-stijl, het voormalige gemeentelijke zwembad, is op zichzelf al een heus kunstwerk. De collectie Schone Kunsten is uitsluitend gewijd aan de 19de en 20e eeuw en is chronologisch en thematisch opgesteld.
· Het L.A.A.C. (Lieu d’Art et d’Action Contemporaine) is in 2005 in een nieuw jasje gestoken. De architectuur van het museum is zeer de moeite waard. Hier vindt u kunst van Andy Warhol, Pierre Soulages, Niki de Saint-Phalle, César en Karel Appel.
· Het Historisch Mijncentrum van Lewarde is het grootste mijnbouwmuseum van Europa en is gevestigd in een oude schacht en beslaat meer dan 8 ha. De bezoekers worden begeleid door voormalige mijnwerkers en maken tijdens het afgelegde parcours kennis met de techniek van het delven van steenkool en het dagelijks leven van de mijnwerkers in de regio Nord-Pas de Calais.
· In het museum La Coupole in de buurt van Saint Omer kunt u een koepelvormige bunker bezoeken waar Hitler experimenten met raketten heeft uitgevoerd.

Wandelen: Er zijn meer dan 4.500 km bewegwijzerde wandelpaden. Ga op pad aan de kust of in een van die regionale natuurparken. Verschillende wandelroutes in het departement Nord kun je downloaden via de site van het departement Nord.  Wandelroutes in Pas-de Calais kun je downloaden via de site van het departement Pas de Calais.

Fietsen: Nord-Pas de Calais telt meer dan 80 fietsroutes die zowel sportievelingen als gezinnen zullen waarderen. In het département Nord kun je bijvoorbeeld verscheidene thematische routes volgen, zoals tochten langs watermolens of langs monumenten ter herinnering aan de Eerste Wereldoorlog. Deze en andere bewegwijzerde fietsroutes kun je downloaden via de sites van de departementen Nord en Pas de Calais

Chemins de mémoire: Deze ‘wegen der herinnering’, die langs oorlogsmonumenten en begraafplaatsen leiden, zijn gecreëerd om mensen te informeren over het oorlogsverleden van Nord-Pas de Calais, maar ook om de slachtoffers te gedenken. Vier routes, waarbij de Eerste Wereldoorlog centraal staat, vind je op de site van Nord-Pas de Calais

De 17 Belforten uit Nord-Pas de Calais staan op de Werelderfgoedlijst van Unesco.
Deze voormalige wachttorens zijn te bekijken in Aire sur la Lys, Armentières, Arras, Bailleul, Bergues, Béthune, Boulogne-sur-Mer, Calais, Cambrai, Comines, Douai, Dunkerque (kerk en stadhuis), Gravelines, Hesdin, Lille en Loos.
Het Comité Régional du Tourisme Nord-Pas de Calais geeft gedetailleerde kaarten uit over de 17 belforten (Engels en Frans), maar ook over de versterkte steden (Engels en Frans). Vraag de folders aan per email: [email protected]

Bavay: Dit is de grootste Gallo-Romeinse archeologische vindplaats buiten de Loire-streek. In het museum kun je ter plaatse opgegraven keramiek en bronzen voorwerpen bewonderen.

Bergues (Sint-Winoksbergen): Ontdek de schatten van Bergues: het belfort, de abdij van Saint Winoc en het pandjeshuis dat is omgebouwd tot het Stedelijk Museum. De typische gele gevels en de meer dan 5 kilometer lange vestingwerken maken het ‘andere Brugge van Vlaanderen’ nog meer de moeite waard. In het Musée Municipal zijn een aantal mooie 16de- en 17de-eeuwse Vlaamse kunstwerken te zien. Bovendien bezit Bergues enkele lekkere restaurants. 

Cassel (Kassel): De 176 meter hoge Mont Cassel overheerst de Vlaamse vlakte. Cassel is een kleinstedelijk centrum met dagtoerisme. Bezienswaardig zijn het 16e-eeuwse Landshuys in renaissancestijl (thans historisch en volkskundig museum), de gotische hallenkerk ‘Onze-Lieve-Vrouw van de Crypte’ met fraai interieur, de barokke voormalige Jezuïetenkerk uit de 17de eeuw, de Ariënpoort (Porte d’Aire) en het marktplein met huizen uit de 17de- en 18de-eeuw.  

Le Cateau-Cambrésis: De geboorteplaats van de Franse kunstschilder en beeldhouwer Henri Matisse. U vindt hier het Musée Départemental Henri Matisse, een museum dat door Matisse zelf werd opgericht. Het stelt een van de grootste collecties in Frankrijk van de beroemde kunstenaar tentoon in een schitterend, licht gebouw dat uitzicht biedt op het park. Fraai zijn ook de kerk en het aartsbisschoppelijk paleis uit de 18de-eeuw. Ook het Hôtel de Ville uit 1705 is bezienswaardig.  

Douai: Een bruisende stad van geschiedenis en cultuur, ontstaan in de zevende eeuw. Douai dankt haar rijkdom aan de lakenhandel. Kuier door deze kunststad en bewonder le Parlement de Flandre, la Collégiale Saint-Pierre en l’église Notre-Dame. Douai bewaart talrijke herinneringen aan zijn militair verleden als vestingstad zoals de stadspoorten, het militair arsenaal, de kazernes en de kanonnengieterij. In het Musée de la Chartreuse wordt het Jacobus- en Stefanusaltaarstuk uit 1540 bewaard, een groot veelluik van Jan van Scorel, dat oorspronkelijk geschilderd was voor de abdij van Marchiennes.

Dunkerque (Duinkerken): Duinkerken is een belangrijke havenstad met een Vlaams karakter. De stad telt ongeveer 200.000 inwoners. Hier vindt elk jaar één van de uitbundigste carnavalsfeesten van Frankrijk plaats. Vanaf januari trekt een stormvloed van carnavalsvierders verschillende weken door de kuststreek. Het hoogtepunt is op Mardi Gras (Frans voor Vette dinsdag, de dag voor Aswoensdag). Bezienswaardigheden zijn onder andere het Musée Portuaire (havenmuseum) en het Musée d’Art Contemporain met een collectie keramiek en glaswerk.

Wissant: De parel van de Opaalkust is Wissant, een plaats die je zeker niet mag missen. Een haven waar de ambachtelijke visserij nog steeds een grote rol speelt. Direct nadat de vissers terugkomen van de zee, wordt de vis op de markt verkocht. Het is een prachtig plaatsje om doorheen te wandelen. De straten worden gesierd met kleine vissershuisjes en ook staan er schitterende villa’s aan de kust.
Daarnaast wordt Wissant gezien als één van de beste zeilplekken van Europa. Ook is kitesurfen er erg populair en kun je er cursussen zeekayakken en strandzeilen volgen. Wissant heeft bovendien het label ‘kindvriendelijk’ gekregen en is dus uitermate geschikt als bestemming voor families.

Gravelines (Grevelingen): Sinds de 17de eeuw, toen Vauban Gravelines versterkte, heeft de oude stad het karakter van een vestingstad met stadspoorten, bolwerken, ravelijnen en een arsenaal. Een boottocht op de binnenwateren of een zeilavontuur: in Gravelines is er voor elk wat wils. Bezienswaardig zijn Vauban’s vesting aan zee en het fauna- en taxidermiemuseum

Boulogne-sur-Mer: De belangrijkste vissershaven van Frankrijk en een ‘Stad van Kunst en Geschiedenis’. Verken het oude stadsdeel met de originele vestingmuren, de basiliek en het kasteelmuseum. Op de dijk vind je het nationale zeecentrum Nausicaä en de stalletjes met lekkere vis zeker niet overslaan.

Calais: De grootste passagiershaven van Frankrijk. De constante stroom van schepen is een spectaculair gezicht. Calais is ook bekend om zijn kantindustrie. Tegenover het stadhuis staat ‘Les Bourgeois de Calais’, één van de bekende beeldhouwwerken van Rodin. Het Musée des Beaux Arts et de la Dentelle bezit werken van Vlaamse en Hollandse meesters. Het Musée de la Guerre doet verslag van de lokale gebeurtenissen in WOI. Dit museum is gevestigd in een voormalige Duitse bunker.

Saint-Omer
Het markstadje Saint-Omer is ontstaan in de zevende eeuw te midden van moerassen en waterwegen. Het kreeg de titel ‘Stad van Kunst en Geschiedenis’ vanwege de schitterende kathedraal, de mooie architectuur en de hoogstaande culturele evenementen. De 800 jaar oude kathedraal wordt beschouwd als het mooiste gotische monument in Noord-Frankrijk. Ook vind je er elegante huizen uit de 17de- en 18de-eeuw. Bezoek ook de ruïnes van de abdij van Saint Bertin uit de zevende eeuw.

Tips
Overnacht eens ergens anders dan op een camping of in een hotel. Hieronder een aantal tips voor bijzonderen accommodaties:
· Wakker worden op het kabbelende water, in een locomotief of rondtoeren in een eend? Ontdek de verrassende accommodaties en activiteiten in Nord-Pas de Calais! Middenin het bos van Saint-Amand-les-Eaux, geeft een houten wenteltrap toegang tot een boomhut, die de gelegenheid biedt om uw vakantie letterlijk middenin de natuur door te brengen. (Tel. (0033) (0)3 27 48 72 16)
· Op de binnenplaats van
Château Maillard, kunt u een nacht doorbrengen in een yourte, een typisch Mongoolse tent, met kaarsen als verlichting en een houtkachel als verwarming.
· Slaap een nacht in een
luxe wagon uit 1930 bij het oude SNCF station Bac Saint Maur in Sailly-sur-La -Lys. Het oude station is getransformeerd tot een café-restaurant.
· In Wambrechies is de
boot Fantasia ingericht als een luxe chambre d‟hôtes, evenals de boten “Lille flottante” in Lille’.

Lille 3000: Na het succes van 2004, waarin Lille is uitgeroepen tot de culturele hoofdstad van Europa, gaat Lille verder. Iedere twee jaar wordt er in het kader van Lille 3000 aandacht besteed aan de muziek, kunst, literatuur, theater van een bepaalde regio in de wereld. Van 14 maart t/m 12 juli 2009 zal Lille in het teken staan van Centraal en Oost-Europa na de val van de Berlijnse muur. Meer informatie vind je hier.

Bijzondere winkel: Aan de Place du Général de Gaulle, in het centrum van Lille, vind je de grootste en best gesorteerde boekhandel van Frankrijk: Furet du Nord.

Vauban heeft in opdracht van Lodewijk de XIV een verdedigingslinie gebouwd waar je tegenwoordig via de speciale Route des Villes-Fortifiées langs kunt gaan. Je kunt bastions, grachten en andere vestingwerken bewonderen.

Sinds het succes van de film Bienvenue chez les Ch’tis werd het anders zo rustige plaatsje Bergues overstroomd door mensen die deze plaats en het plaatselijke postkantoor wel eens met eigen ogen willen bekijken. Tegenwoordig is het mogelijk een echte ‘Bienvenue chez les Ch’tis-tour’ te maken. Gedurende anderhalf uur ga je langs alle plekken waar filmopnames zijn gemaakt.

Randorail: In Nielles-Les-Bléquin, vlakbij Saint- Omer, kun je fietsen over een spoorrails. Op een speciale fiets die plaats biedt aan 2 fietsers en twee bijzitters, ontdek je de prachtig natuur.

Verblijfsinformatie
Campings 
Hotels 
Bed & Breakfast 
Originele logeeradressen 
Gites 

Nuttige sites
Regio Nord-Pas-de-Calais
Departement
Nord
Departement
Pas de Calais

Bronnen: www.verkeersbureaus.info, Op vakantie-Frankrijk, Weg in Frankrijk, Tout de France en Frans Verkeersbureau

Lees ook:Streekproducten van Nord – Pas de Calais
Lees ook:En hoe was de film?
Lees ook:Pedofiele feestjes in Noord-Frankrijk?
Lees ook:Foto’s van de heftige storm in Frankrijk
Lees ook:Waterzoï: Een streekgerecht uit Nord-Pas de Calais

1 Reacties // Reageer

One thought on “Regionaal: Nord-Pas de Calais

  1. j.begheyn

    Zijn er brochures te krijgen over de oorlog 1914-1918 in deze regio? Zoja, hoe kan ik die dan krijgen?

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>